helenabratt.blogg.se

aktuellt: Schablonladan

häften & tidning

Publicerad 2012-07-26 19:00:00 i bilder, pictures

Tidningen Gård & Torps omslag nr 2/2012 pryds av  en tapet från Hälsingegården Bommars i Letsbo. De här numret handlar egentligen inte om schabloner utan om tapeter från olika tider. Det är även ett reportage om de lilla företaget Lim & Handtryck som än idag handtrycker tapeter. Häftet Schablon Målning beskriver kort & enkelt hur man gör när man målar med schabloner, utgivet av Svensk Slöjd AB. De tredje häftet De unika hälsingegårdarna är samma som jag beskrev i ett tidigare inlägg men här på svenska.

original schablon

Publicerad 2012-07-20 19:00:00 i bilder, pictures

Original schablon från Regnells Östra, Västerby, Rengsjö hembygdsgård.
 
Original stencil from Regnells Östra, Västerby, Rengsjö hembygdsgård. Webpage: www.vasterby.com

böcker

Publicerad 2012-07-17 19:00:00 i bilder, pictures

Två böcker med fina bilder på gamla schabloner och beskrivningar hur man målar schabloner. Inköpta på loppis & antikvariat. Författaren till dem båda är Lena Nessle. Måla inomhus på gammalt vis, gavs ut 1985 av P.A. Nordstedt & Söners Förlag. Schabloner med traditioner, gavs ut 1996  av ICA Förlaget.
 
Two book with nice pictures & descriptions on how to make stencil paintings. You can find them in flea markets & old book shops. Author: Lena Nessle. Måla inomhus på gammalt vis, published: 1984 by: P.A. Nordstedt & Söners Förlag. Schabloner med traditioner, published: 1996 by: ICA Förlaget.

booklets

Publicerad 2012-07-13 19:00:00 i bilder, pictures

This two booklets is about old, traditional farmhouses in the region Hälsningland & includes some information & pictures on stencil paintings. Published by: Gävleborg County Administrative Board & Regional Development Council Gävleborg. Printed: 2010.
You can also take a look at their webpage: www.halsingegardar.se

projektbeskrivning -kort / short description of the project

Publicerad 2012-07-12 19:34:34 i information

Schablonladan -ett projekt för att uppmärksamma gamla kulturskatter

Ladan ligger i Knyssla, Rengsjö brevid riksväg 50 mellan Bollnäs och Söderhamn. Den skall målas i ett uppförstorat schablonmönster från Rengsjö hembygdsgård. Arbetet skall utföras 10-30 augusti av tidigare studenter från Capellagården och även andra intresserade. Arbetet utförs ideellt och de som målar får fri kost och logi på Ohlandersgårdens vandrarhem. Samt en guidad tur på Rengsjö hembygdsgård.
Min idé med det här projektet är att visa upp schablonen för personer som i vanliga fall inte kommer i kontakt med den här typen av kulturarv/ hantverk. 
 
 
Stencil barn -a project to show old cultural treasures
 
The barn is located in Knyssla, Rengsjö next to road 50 between Bollnäs & Söderhamn. It will be painted with an enlarged traditional stencil pattern from a folk museum in Rengsjö. The work will be done 10-30 of august by former students from Capellagården & some others. It´s voluntary work & the participants will have free food & accommodation at Ohlandersgårdens hostel. They will also have a guided tour at the folk museum Västerby in Rengsjö. My idea with this project is to show the traditional stencil painting for those who do not usually come in contact with this kind of heritage/ craft.
 
 
 
 

att välja färg

Publicerad 2012-07-11 12:18:17 i bilder, pictures

Att välja färg är inte det enklaste, ljusare, mörkare, starkare, varmare eller kallare..
To choose colours isn´t too easy, should it be lighter, darker, more or less intense, warmer or colder..

skiss av ladan

Publicerad 2012-07-11 10:56:58 i bilder, pictures

Skiss av schablonen på ladan. Mönster från Västerby, Rengsjö hembygdsby.
Sketch of the barn with the stencil from Västeby, Rengsjö hembygdsby. 

ladan före

Publicerad 2012-07-11 10:50:36 i bilder, pictures

Ladan står ca 200 meter från riksväg 50 mellan Bollnäs & Söderhamn vid busshållplats Knyssla.
The barn is located 200 meters from road 50 between Bollnäs & Söderhamn just by the bus stop Knyssla.

projektbeskrivning- lång

Publicerad 2012-07-11 10:25:04 i schablonladan, stencil barn

Schablonladan -ett projekt för att uppmärksamma gamla kulturskatter

 

Det är ett stort ansvar för dagens och framtidens samhälle att förvalta vårt kulturarv. Jag tycker det är viktigt att gemene man får ta del av detta och inte bara de som själva har ett specifikt intresse. Många gamla tekniker, hantverk och befintliga objekt har hamnat i periferin och är på gränsen att glömmas bort. Under mina två år på den Textila utbildningen på Capellagården, Carl Malmstens skola för gestaltande arbete, och även under mitt år på Väv utbildningen på Sätergläntan, hemslöjdens gård så har mitt intresse för min egna hembygds historia och dess hantverk vuxit sig starkare.

 

Under mitt senaste år på Capellagården har det tagit sig uttryck i att jag har arbetat med traditionella schabloner från min hembygd som inspiration. Jag ritade av mönster i både Regnells östra och västra på Västerby, Rengsjö hembygdsby i somras. Jag har arbetat utifrån dessa när jag skapat egna mönster till textiltryck.

 

När man kommer till en hembygdsgård på en guidad tur, så finns det otroligt mycket som slåss om ens uppmärksamhet, textilier, foton, verktyg, redskap, bruksföremål, prydnadsföremål med mera. Så det är inte ens säkert att man hinner uppmärksamma tapeten, väggmålningen eller schablonens fulla prakt om man då inte har ett särintresse.

 

Schabloner är något som är vanligt förekommande på många ställen i Hälsingland och på många andra platser i landet. Idag finns det ett växande intresse för byggnadsvård, exempelvis Gysinge centrum för byggnadsvård. Även inom hemslöjdsrörelsen händer det mycket och man kan se en nyfikenhet och stark kreativitet hos ungdomar, se hemsidan www.zickerman.se där finns aktivitet från hela världen. Jag vill uppmärksamma våra kulturskatter och i det här fallet handlar det om schabloner från Västerby, Rengsjö hembygdsby. Det är något jag dessutom tror ligger väldigt rätt i tiden.

 

Längs riksväg 50 mellan Bollnäs och Söderhamn ligger Knyssla, där 200 meter från vägen står en jordbruksfastighet, en lada. Där passerar 3250 bilar per dygn, årsmedelvärdet enligt Trafikverkets mätning gjord år 2010. Min vision är att ladan skall målas med uppförstorade schabloner på den 54 kvadratmeter stora väggen som vetter mot vägen. I nuläget står en hel del utav förarbetet färdigt. Jag har fått tillåtelse av ägarna till ladan att måla, jag har pratat med tiotalet studerande på Capellagården som är intresserad att delta i projektet och utföra arbetet så som att borsta, tvätta och måla. För detta får de förutom en guidad tur till hembygdsgården och kringliggande platser, för en djupare inblick i projekt idén även mat och logi på Ohlandersgårdens STF vandrarhem i Rengsjö. Under projektets gång har jag även tänkt att arbetet skall dokumenteras, filmas för att sedan klippas ihop till en kortfilm.

 

Den 10 och 30 augusti i år planerar jag att ladan skall målas. När arbetet är färdigt tänker jag ordna så att en informations skylt sätts upp vid ladan där man kan läsa om vart mönstret kommer ifrån, idén kring projektet och vilka som arbetat med det. Det här kommer att fungera som en reklampelare för Västerby, samtidigt som den uppmärksammar schablonens tradition och historia i stort.

 

Jag hoppas och tror att schablonladan kan komma att ha en stor betydelse för Västerbys framtid. Även att yngre människor skall känna att det är en kreativt levande bygd de vistas i och kan inspireras utav detta. Jag planerar att kontakta media, lokal- och fackpress för marknadsföring av projektet.

Om

Min profilbild

Mitt namn är Helena Bratt, jag är 24 år & kommer från Rengsjö utanför Bollnäs i Hälsningland. Jag har under de senaste två åren studerat textil på Capellagården, Carl Malmstens skola för gestaltande arbete. Innan det ett år vävning på Sätergläntan, hemslöjdens gård. På den här bloggen har jag tänkt presentera de konst-, konsthantverk- & slöjdprojekt som jag bedriver. /// My name is Helena Bratt, I been studying art & carfts the last three years. On this blog I will present my projects. Kontakt: helena.bratt@hotmail.com Tel. 004673-8433854

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela